Wijnhuizen

Het geheim van de meest bijzondere wijnen begint in Italië. Daar waar de wijngaarden met veel aandacht en respect voor goede smaak aangelegd worden. Door de eigenaren van de onderstaande wijnhuizen, waarmee wij een goed persoonlijk contact hebben.

 

Mine Wine, Piemonte

“Gavi DOCG” is het kleine productiegebied van deze nobele Piemontese witte wijn. De totale oppervlakte van het gebied bedraagt ​​iets meer dan 1500 hectare en omvat 11 dorpen in het district Alessandria. Zij verschillen van elkaar door de afwisseling van mergel, kalk- en kalkbodems, door de blootstelling van wijngaarden aan de zon, en de hoogtes en het microklimaat. MINE, My Gavi, wordt gemaakt met de beste Cortese-druiven uit de wijngaarden van deze 11 dorpen. De ware ziel van Gavi zit in deze wijn. Met een uitdrukking van rijkdom, smaak en aroma’s die deze landen bieden.

Aurelio settimo, La Morra Piemonte

Beschenen door de zon van de vroege ochtend tot in de late namiddag, rijpen de Nebbiolo en Dolcetto druiven op het landgoed dat uitkijkt over het gehucht Torriglione. In de beschutting van een dal tussen de heuvels van San Martino en Cerequio-Brunate groeien de druiven waar de beroemde ROCCHE DELL’ANNUNZIATA Cru’s van worden gemaakt. De wijngaarden zijn op verschillende tijdstippen aangeplant, dus de wijnstokken variëren in leeftijd van 18 tot 46 jaar. De rijke, kleiachtige kalkbodem van de ROCCHE,  gecombineerd met de hoogte (ca. 270 m boven zeeniveau) en ligging (zuid – zuidwest) stelt Azienda Aurelio Settimo in staat om een Barolo te produceren die vol van body is, maar toch zacht en zeer geurig. Van de resterende 2,25 hectare Nebbiolo wordt ook een standaard Barolo DOCG geproduceerd.

 

RIGO Azienda Agricola, Alba Piemonte

In het hart van de regio Langhe ligt Diano d’Alba. In deze stad bevindt zich een familiebedrijf, beheerd door Silvano en zijn vader Secondo. Door deze familie worden de druiven geteeld waarmee ze de mooiste Dolcetto-wijnen produceren, zoals de Dolcetto, Barbera, Nebbiolo, Arneis en Chardonnay wijnen. Dit gebeurd allemaal met inachtneming van de regels van de CEE Environmental Protection Agency. Deze prestigieuze wijngaarden beslaan een totale oppervlakte van ongeveer 10 hectare en bevinden zich voornamelijk in de “Sori Piadvenza” op een hoogte van 400 meter boven zeeniveau. Door de kalkrijke bodem en zuidelijke ligging worden druiven van hoge kwaliteit geproduceerd. Met respect voor mens en milieu worden deze verwerkt tot mooie en eerlijke kwaliteitswijnen.

 

L’essenza di Puglia, Apulië Salento

De Essenza di Puglia-boerderij is eigendom van de familie sinds het einde van de 19e eeuw. Liggend op 160 m boven de zeespiegel, 5 km van de Adriatische Zee, aan de voet van het Torre Guaceto natuurreservaat wat beschermd wordt door het Wold Wildlife Fund (WWF). Het landgoed omvat ultra oude olijfbomen die 600 jaar oud zijn en een vernieuwde wijngaard voornamelijk van Primitivo.

In het verleden werden wijn en olie vooral op ambachtelijk en familiaal niveau geproduceerd, tegenwoordig is het merk Essenza di Puglia constant op zoek naar kwaliteitsverbetering. Met respect voor de traditie en aandacht voor nieuwe productietechnologieën. Het bedrijf heeft altijd veel aandacht besteed aan de milieubalans en het behoud van de biodiversiteit. 

Bottega, Castello Roganzuolo

Vier eeuwen passie voor wijnbouw
Bottega heeft een geschiedenis van vier eeuwen in het verbouwen van wijn en grappa. Sinds de 17e eeuw, toen de voorouders de wijnstokken verbouwden als pachters, tot nu toe, worden Bottega grappa en likeuren over de hele wereld gewaardeerd.

De oenologen
Het team van wijnmakers is het kloppende hart van het bedrijf: tien gekwalificeerde oenologen die deskundig zijn in het maken van wijn bij de distillatie van grappa. Hun verschil in leeftijd, professionele ervaring en persoonlijkheid worden samengevoegd en komen het best tot uitdrukking door hun teamwork. Dit leidt tot unieke wijnen en grappa die nergens anders te vinden zijn.

Kwaliteit en ambacht
Van de wijngaard tot de fles, elk moment van het productieproces wordt gecontroleerd met ambachtelijke zorg en aandacht voor detail. De Bottega groep kiest voor eenvoudige, natuurlijke smaken die bij het terroir horen. Ambachtelijke stijl en de verbinding met het terroir maken Bottega-producten uniek en elders nauwelijks te realiseren.